Publicaties

Verdiepende informatie over massagetherapie

‘Om met succes te kunnen masseren moeten we de werking van het menselijk organisme goed kennen’
(Uit: Rudolf Steiner, (1920), Geesteswetenschap en geneeskunde, vertaald door Hans Schenkels 1996, blz.283

Het proces van twee polaire krachten

In het antroposofisch mensbeeld onderscheiden we twee oer processen, die van de bovenpoolkrachten en de onderpoolkrachten. Deze onzichtbare, maar ervaarbare krachten, spelen een hoofdrol – en zijn er de voorwaarden voor -, om ons mensen in leven- en in beweging te houden.

Hoe werken deze krachten in het mensenlichaam?
Via de bovenpoolkrachten komen alle indrukken, zoals; geuren, kleuren, vormen, geluiden, sferen- door onze zintuigen bij ons binnen evenals voeding en zuurstof. De onderpoolkrachten zijn werkzaam via ons stofwisselingsstelsel in de buik. Dáár wordt, hetgeen wat vanboven binnengekomen is verteerd, gescheiden en lichaamseigen maakt. Het proces wat zich daar afspeelt zorgt ervoor dat we in leven blijven en onszelf kunnen ontwikkelen. Het is de ultieme verbinding, samenwerking, vervlechting tussen ons lichaam en onze geest. Wie bekend raakt met deze onzichtbare krachten kan ze gaan herkennen. Volkier Bentinck heeft zijn therapieën ontwikkeld op basis van deze inzichten.

Wat beoogt de massagetherapie van Volkier Bentinck in relatie tot deze inzichten?
Tussen de bovenpool en de onderpool huist het ritmische middengebied met hart en longen. Dit gebied kunnen we beschouwen als ons ‘thuis’. We wijzen op dat deel van ons lichaam als we onszelf aanwijzen: ‘Ik’. Hier voelen we wie we zijn, hoe het met ons gaat en kunnen we alles overwegen en afwegen in afstemming met ons geweten.

Alleen met het hart kan je goed kijken
(Antoine De Saint- Exupery, De kleine prins)

De krachten van zowel de bovenpool als de onderpool hebben de neiging om uit te dijen of te woekeren. Ons middengebied kan daardoor overwoekert raken met deze krachten en er kunnen klachten ontstaan van allerlei aard. Met de massage beogen we het op orde brengen, ‘snoeien’ en daarmee versterken van de bovenpool en/of de onderpoolkrachten. Hiermee bevrijden we tevens het middengebied met daarin de longen en het hart. Er ontstaat weer een krachtig evenwicht.

Overzicht van eigenschappen van de polaire; tegengestelde eigenschappen van de onderpool- en van de bovenpool:

Boven in het lichaam; hoofdOnderin het lichaam: romp, benen
Bot van buiten ( schedel) met zachte inhoud ( hersenen)Bot van binnen ( bekken, beenderen) zacht van buiten ( buik waarin darmen en andere organen, spieren)
Functioneert in subtiele rust en stilstandFunctioneert in levendige beweging
Van buiten naar binnenVan binnen naar buiten
Wordt gevoed door zintuigindrukkenWordt gevoed door materiele substantie
Is gezond bij koelteIs gezond bij warmte
Lage regeneerbaarheidHoge regenereerbaarheid
Kristalliserende krachtUitvloeiende kracht
Bewust zijnOnbewust zijn
Lichte helderheidDuistere troebele chaos
AfbraakOpbouw
VerledenToekomst
DenkenWillen/ doen
DoodskrachtenLevenskrachten